Drømmende drenge får en smagsprøve på iværksætterlivet

– Det er mig, der er ordstyrer nu, så lad være med at tale i munden på hinanden, siger en dreng og vifter med sin sprittusch.

Han står foran en tavle, og i rummet sidder otte andre drenge. Diskussionen går frem og tilbage over bordet, for der er noget vigtigt, der skal aftales, før mødet kan hæves. Drengene kommer fra boligområderne Vestervang, Ellekonebakken og Houlkærvænget og er alle en del af Mind Your Own Business – et projekt, hvor drengene sammen får mulighed for at starte en mikrovirksomhed. De skal selv finde ud af, hvilket produkt de ønsker at fremstille og sælge. Nu, et par uger inde i forløbet, har de lagt sig fast på, at virksomheden skal sælge hoodies. Der er mange detaljer, der skal på plads. Hvad skal produktet koste? Hvem er målgruppen? For ikke at tale om det, der optager drengene mest, designet.

Ordstyreren, 14-årige Abdirahman Ibrahim Guhad, skal have mødet under kontrol, og han indfører derfor en regel om, at tuschen i hans hånd skal fungere som et symbol på, hvem der har taletid. Drengene rækker hånden op, og Abdirahman uddeler på skift tusch og dermed taleret, og dermed bliver der mere stille, og mødet kan fortsætte. Der er stadig mange vigtige beslutninger, der skal tages.

Efter skolernes efterårsferie skal drengene nemlig mødes med såkaldte venturepiloter. Det er lokale voksne med erfaring fra erhvervslivet. De skal hjælpe drengene med at holde skruen i vandet i de kommende måneder, mens de videreudvikler deres business-ide, producerer, markedsfører og sælger produktet.

Mind Your Own Business er en organisation, som har erfaring med en lang række af lignende iværksætter-programmer rundt omkring i Danmark. Her i Viborg samarbejder Mind Your Own Business med Boligselskabernes Fællessekretariat om at give drengene muligheden for at afprøve drømmen om et liv som ‘businessman’ – en drøm som de fleste af drengene har. Undervejs skal drengene selv finde ud af, hvad det egentlig kræver at blive selvstændig, og de vil få et indblik i, hvor stor en indsats, der skal til for at gå fra den spæde ide til sorte tal på bundlinjen.

– Jeg meldte mig til Mind Your Own Business, fordi jeg syntes, det lød spændende, og fordi jeg gerne vil drive min egen business, når jeg bliver stor, fortæller Abdirahman Ibrahim Guhad.

– Jeg synes, det er godt, at vi får lov til at vælge vores egen business-ide. Og det giver os et fællesskab. Man møder mange nye folk, som man kan blive venner med, fortæller han om de første uger af projektet.

Nu glæder han sig til at komme i gang med at lave produktet og til at mødes med venturepiloterne. Udover et ønske om at blive iværksætter, går Abdirahman også med drømme om at blive ingeniør, læge eller skolelærer.

– Jeg vil gerne mange forskellige ting, når jeg bliver stor, men en af dem er at blive iværksætter. Jeg vil gerne starte fra bunden og nå til tops. Jeg vil gerne lave noget, der kan hjælpe verden, eller måske bare en ny telefon eller sådan noget, siger han.

Han føler selv, han har godt styr på, hvad der skal til for at nå sine mål.

– Hårdt arbejde, koncentration og vilje. Koncentrationen hænger lidt, jeg er stadig et barn. Men resten, det kommer af sig selv.

Businessman eller fodboldspiller

For 13-årige Abdullahi Omar Daud er en fremtid som iværksætter også en del af planerne – hvis han altså ikke bliver professionel fodboldspiller.

– Når jeg hører ordet ‘businessman’, forestiller jeg mig en mand gå med jakkesæt og penge – og en kuffert.

Som en del af det ni måneder lange forløb skal drengene på en inspirationstur til København, hvor de vil mødes med Mind Your Own Business-mikrovirksomheder fra andre byer. Turen til København er et af højdepunkterne, Abdullahi ser mest frem til. Men inden de når dertil, skal drengene først have gang i deres egen virksomhed.

– Det er fint, når vi mødes og snakker om vores ideer. Det kan godt være, der er nogen, der bliver sure, men det må man bare leve med. Når man er businessman, går man til mange møder, siger han.

Ligesom Abdirahman drømmer 12-årige Faiz Al Zubi om at blive ingeniør og iværksætter.

– Mind Your Own Business hjælper mig, hvis jeg skal vokse og lære at lave min egen business, og så er det bare spændende at være med, siger han.

– Det har været spændende og sjovt at snakke om, hvad vi havde lyst til at lave, slutter Faiz.

Du kan læse mere om Mind Your Own Business her:

www.fs-viborg.dk/portfolio/mind-your-own-business

og her:

www.myob.dk